Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drezůra

25. 4. 2010

 

Drezůra

Cílem drezury je harmonický rozvoj fyzického stavu a schopnosti koně. Výsledkem je klidný, poddajný kůň, uvolněný a přizpůsobyvý, ale také důvěřivý, pozorný a snaživý. Tyto vlastnosti se u koně projevují uvolněností a pravidelností chodů, harmonií, lehkostí a samozdřejmosti pohybů, lehkostí předku a angažovanosti zádě, která vyvolává živé impulsy, přijímáním udidla s úplnou poddajností a bez napětí nebo odporu.

Kůň působí dojmem, že dělá dobrovolně vše co je od něj požadováno. Důvěřivě a pozorně se podřizuje svému jezdci, zůstává dokonale rovný ve všech pohybech na rovné čáře a je příslušně ohnut na křivkách.

Jeho krok je pravidelný, uvolněný a nenucený. Klus je uvolněný, pravidelný, pružný, vznosný a živý. Cval je plynulý, lehký a kadencovaný. Záď není nikdy neaktivní nebo loudavá. Kůň reaguje na nejjemnější pobídky jezdce.

V důsledku kmihu a ohebnosti kloubů kůň poslouchá ochotně a bez váhání a reaguje na růzmé pobídky klidně a přesně v přirozené rovnováze jak fyzické tak duševní.

Kadence se projevuje v klusu a je výsledkem dobré harmonie, kterou kůň ukazuje, když se pohybuje s dobře zřetelnou pravidelností, kmihem a vyvážeností. Kadence musí být udržována při všech cvicích v klusu a ve všech variantách klusu.

Základem drezury je rytmus, který kůň udržuje ve všech chodech.

VÝBĚR KONĚ PRO DREZURU

Drezurní kůň by měl mít od přírody čisté, pravidelné ,pružné a výrazné chody. Předpokladem je jeho anatomická stavba těla, nebojácnost, klid a chuť jít dopředu. Kůň s krátkým krkem a propadlým hřbetem a s otevřenými hlezny není vhodný pro vyšší drezurní požadavky.

VÝSTROJ KONĚ PRO DREZURU

Při drezuře stupně " L" a výš se koně uzdí uzdou. Při uzdění uzdou spočívá lomené udidlo v koutcích huby nad pákovým udidlem, které leží na dásních koně. K hornímu kroužku pákového udidla je zavěšen podbradní řetízek, jehož články leží naplocho. Lomené udidlo tvoří v koutku 1-2 vrásky, táhla páky mají zaujmout ke štěrbině ústní úhel asi 42°. Menší úhel znamená, že se páka vzpírá, větší úhel, že se propadá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář